Rady & Tipy

Fotenie detí: Ako zvoliť najlepší uhol pri fotení

03tip
Pri fotografovaní detí je veľmi dôležité zvoliť správny uhol a miesto, z ktorého fotíte.

A pritom vôbec nezáleží či fotíte novorodeniatko, batoľa, škôlkara alebo školáka. Na všetkých platí jedno základné pravidlo, ktoré je vždy tou správnou voľbou. Portréty detí fotografujte v úrovní ich očí. Kľaknite si na zem tak, aby sa Vám dieťatko dívalo priamo do objektívu a zaručene vznikne krásny portrét. Okrem toho, že vyniknú oči, odstránite bariéru medzi detským a dospelým svetom, nakoľko budete s Vašou ratolesťou na rovnakej úrovni a získate tak lepší kontakt. Na rozdiel od fotografovania z perspektívy “dospeláka“ sa pri fotení z úrovne detských očí vyhnete zaklonenej hlavičke, neprirodzenému pohľadu dohora a taktiež nadhľadu, pri ktorom pôsobíte na deti nadradene.

tip3_1

Ak fotíte bábätko, choďte ešte nižšie. Pokojne si ľahnite na brucho, aby ste boli presne na úrovni fotografovaného človiečika. Keďže dieťatko nie je zvyknuté mať dospelých ľudí na svojej úrovní, s takouto zmenou bude určite spokojné a vy tak získate úžasné úsmevy a rôzne zábavné výrazy tváre. Okrem toho tvárička a oči bábätka budú pri fotografovaní z očí do očí vyzerať prirodzenejšie.

fotenie detí

Z úrovne detských očí tiež lepšie odfotíte momentky, keď je Vaše dieťa zaujaté nejakou činnosťou, nevšíma si Vás a vy tak môžete bez povšimnutia odfotiť zaujímavú fotografiu. Avšak aby ste nemali všetky fotografie len z jedného uhla, postavte sa za dieťa a odfoťte to, čo robí, z jeho pohľadu. Získate tak perfektný obraz o tom, ako vidí svet.

foteni detí

Napriek tomu, že najkrajšie portréty detí vznikajú práve z ich úrovne, existuje ďalšia možnosť ako získať zaujímavé fotografie. Konkrétne ide o mierny nadhľad. Avšak ak chcete odfotiť Vaše dieťa z mierneho nadhľadu, musíte nájsť správny uhol. Vždy sa prikrčte, aby ste nevytvorili príliš veľký rozdiel medzi objektívom a detskou tváričkou. Nebojte sa ísť bližšie pre ešte lepší záber.

tip3_2

Posledný tip ohľadom najlepšieho uhla pohľadu na fotografovanie je vtáčia perspektíva. Postavte sa na stoličku, posteľ, gauč alebo na iný kus nábytku a odfoťte z tejto výšky Vaše deti. Avšak tento uhol je najvhodnejšie použiť vtedy, keď bábätko alebo aj väčšie dieťatko leží na chrbte. Zaobstaráte si tak ďalší unikátny pohľad.

10

Ak Vás tento tip zaujal, môžete si stiahnúť zadarmo e-book5 tipov pre krajšie fotky detí”.

You Might Also Like