Rady & Tipy

Fotenie detí: Zvoľte správne prostredie na fotenie

04tip
Pekné prostredie je kľúčový prvok fotografie, nakoľko zle zvolené pozadie dokáže pokaziť celú fotku.

Ak idete fotiť Vaše deti vonku, nájdite také prostredie, kde máte k dispozícií viacero rôznych a zaujímavých pozadí na fotenie. Avšak pri výbere správneho pozadia dbajte na to, aby bolo jednoduché, pretože aj tu platí, že v jednoduchosti je krása a nikto z Vás určite nechce, aby príliš výrazné pozadie pútalo viac pozornosti ako vyfotografované dieťa.

fotenie detí

Dávajte pozor aj na to, aby v prostredí, v ktorom chcete vyhotoviť fotku neboli žiadne rušivé prvky. Vyvarujte sa škaredým budovám, odpadkovým košom či autám na portrétoch svojich detí. Takto nevhodne zvolené prostredie nielenže pôsobí rušivo, ale dokonca môže fotografované dieťatko pohltiť. Jednoducho povedané, rušivý element Vám dokáže úplne zničiť fotku. Okrem toho sa často stáva, že ak máte v pozadí strom alebo konár, vytvára to dojem, že fotografovanému dieťatku vychádza z hlavy. Vtedy stačí spraviť krok do boku, aby ste daný predmet viac nevideli vychádzať spoza dieťaťa.

fotenie detí

V pozadí fotky pôsobí auto veľmi rušivo.                                                     Zdvihnutá noha vyzerá, akoby vychádzala z hlavy.

Pri výbere dokonalého prostredia pamätajte na to, že ak chcete, aby portrét vyzeral naozaj dobre, nestačí mať len pekné pozadie. Rovnako dôležité je zvoliť správne oblečenie, ktoré by malo nielen dobre vyzerať, ale v ktorom sa bude Vaše dieťatko cítiť pohodlne. Existujú dve možnosti, ako vybrať oblečenie na fotenie tak, aby bolo farebne v súlade s pozadím.

Prvá možnosť je nájsť také pozadie, ktoré bude obsahovať podobné farby ako oblečenie Vášho dieťatka. Stačí jedna alebo dve farby, ktoré budú podobné a výsledná fotografia bude pôsobiť dokonalo zladene a vyvážene. Napríklad, ak má Vaša dcérka oblečené ružovo biele tričko, postavte ju ku kríku s ružovými kvetmi. Tento tip však využívajte s mierou, nakoľko príliš veľa rovnakých farieb môže pôsobiť na výslednej fotke rušivo.

08

Ďalšia možnosť je zvoliť kontrast. To znamená, že ak ste obliekli Vaše deti do neutrálnych farieb, čiže biela a béžová, nájdite pozadie, ktoré bude s týmito farbami v kontraste. Napríklad ich postavte ku vode, nakoľko béžová a modrá sú kontrastné farby. Pre zjednodušenie výberu správnych farieb si môžete pomôcť farebnou škálou. Ak vyberiete farby, ktoré sa na škále nachádzajú oproti sebe, vždy zvolíte správe. Výsledná fotografia bude pôsobiť kompaktne a príjemne pre ľudské oko.

tip4_3

Kvety v pozadí ladia s oblečením a rekvizitami.                                            Červené tričko je kontrastné ku zelenej tráve v pozadí

Ak ste už zvolili vhodné prostredie a oblečenie, je dôležité deti správne umiestniť do priestoru. Najkrajšie portréty vzniknú vtedy, keď posadíte Vaše deti tak, aby mali odstup od pozadia. Čím ďalej od neho budú a čím bližšie budú k Vám, tým bude pozadie menej ostré a portrét bude krajší. V takomto prípade budú deti výraznejšie ako samotné pozadie.

06-2

Ak Vás tento tip zaujal, môžete si stiahnúť zadarmo e-book5 tipov pre krajšie fotky detí”.

You Might Also Like