Rady & Tipy

Fotenie detí: Základné kompozičné pravidlá

02tip
Kompozícia je veľmi rozsiahla téma. Určite nebudeme rozoberať všetky zásady kompozície, povieme si len o niekoľkých dobrých tipoch, využiteľných pre fotenie detí.

Neexistuje presné pravidlo ako fotiť, ale existujú rady a pravidlá, vďaka ktorým môže vzniknúť zaujímavá fotka. Kompozícia pomáha zdôrazniť to, čo chcete svojou fotografiou povedať, pomáha zvýrazniť to najzaujímavejšie. Najzákladnejšia rada je, určite si hlavný motív. Základnými a najpoužívanejšími pravidlami je pravidlo tretín a zlatý rez. Rozdiel v použití jedného alebo druhého pravidla je minimálny ale výsledok je ohromný. Či fotíme portrét dieťaťa, postavy pred zaujímavou budovou alebo v prírode, použite tieto pravidlá. Tieto dve kompozície si ľudia spočiatku zamieňajú.

Pravidlo tretín, je pomyselné rozdelenie obrazu dvoma vodorovnými a zvislými čiarami na 9 obdĺžnikov v rovnakých vzdialenostiach. Novšie fotoaparáty a mobily majú možnosť nastavenia mriežky na displeji alebo priamo v hľadáčiku. Hlavné objekty umiestnite na priesečníky čiar alebo na samotné čiary. Na začiatku vám to určite zjednoduší komponovanie priamo vo svojom fotoaparáte. Ak máte staršie typy fotoaparátov, musíte sa spoliehať na váš odhad, ale to je len otázka času, pokiaľ si tieto pravidlá osvojíte. Pri širokom zábere umiestnite horizont na čiaru hornej alebo dolnej tretiny, tým ovplyvníte vnímanie celkovej atmosféry fotografie.

kompozicia

fotenie detí

Fotka nie je komponovaná podľa pravidla tretín.                     Použitie mriežky.                        Výsledná fotografia so správnou kompozíciou.

Zlatý rez pochádza z maliarstva, Leonardo Da Vinci ho popísal vo svojich dielach. Je to geometrické stvárnenie plôch a bodov, ktoré kompozičným rozmiestnením vytvárajú zaujímavý obraz. Základné pravidlo zlatého rezu je, že hlavný motív nikdy nesmie byť v strede vzniknutej fotografie.

fotenie detí

Kompozícia podľa pravidla zlatý rez.

Na zvýraznenie hlavného motívu je dobré použiť prirodzené orámovanie scény. Keď sa poobzeráte okolo seba uvidíte množstvo prirodzených rámov ako sú hory, kopce, kmene stromov, horizont, vstupné brány, preliezky a mnoho iných. Použitím prirodzeného orámovania fotografia dostáva inú hĺbku a tým sa hlavný fotografovaný objekt stane pútavejším.

_DSC5264-1

Prirodzené orámovanie scény.

A ešte jeden dôležitý tip, pre dobrú fotku. Ak je postava umiestnená v pravej alebo ľavej zvislej tretine scény nemá „utekať zo scény“, to znamená, že tam kde smeruje pohľad foteného má byť viac miesta ako za ním. Postavu umiestnite tak, aby smerovala do fotografie a nie von z fotografie. Platí hlavne pri portrétoch fotených na šírku.

07

08

 

Ak Vás tento tip zaujal, čoskoro si budete môcť stiahnúť zadarmo e-book5 tipov pre krajšie fotky detí”.

You Might Also Like