Rady & Tipy

5 tipov pre krásne jesenné fotky

cover

Jeseň je najčarovnejšie ročné obdobie, príroda hrá všetkými farbami, dozrievajú plody. Mnoho ľudí tvrdí, že je melancholická až depresívna. Ale jeseň je taká, akú si ju urobíme, tak si poďme spolu urobiť krásnu, farebnú a zábavnú jeseň. Čaká nás ešte pár pekných slnečných dní, stačí sa vybrať do prírody, záhrady či parku. V podstate je jedno, akým fotoaparátom fotíte, či je to zrkadlovka alebo kompakt, dôležité je čo alebo koho fotíte. Tak šup, zoberte si so sebou niekoho blízkeho, fotoaparát a zábava sa môže začať…

1.tip – Vhodné miesto.

Záhrada za domom, mestský park, pole za mestom, okolité kopce, je jedno kam sa vyberiete, všade je krásne. Stačí sa rozhliadnuť okolo seba, chvíľu vnímať prírodu a začnete vidieť všetky farby lístia, gaštanov, šípok, stromov a tráv. Vyberte si také miesto, ku ktorému máte blízko. Pohľad z kopca so zachytením krásnej panorámy má pre niekoho rovnakú hodnotu ako portrét hrajúceho sa dieťatka v záhrade v napadanom lístí. Pri výbere miesta sa rozhliadnite, či do vášho záberu nezasahujú nežiaduce prvky, napríklad elektrické stožiare, zaparkované autá, nepekné budovy, odpadové nádoby či reklamné pútače. Dôležité je, aby ste do svojich záberov vložili kus seba, svoj pohľad.

DSC_6636

2.tip – Správny čas.

Pre portrétové fotky je ideálny popoludňajší čas, slnko je nižšie, má mäkkú teplú farbu. Tým sa ešte zvýraznia jesenné farby, ktoré budú na fotkách sýtejšie a kontrastnejšie. Avšak nezabúdajte, že dni sa krátia a skôr sa stmieva. Jeseň, to nie sú len slnečné dni, ale aj zahmlené rána a doobedia. Komu takéto počasie neprekáža, môže na fotenie využiť rannú hmlu. Sami budete milo prekvapení, aké krásne fotky vzniknú. Je úžasné byť v prírode a pozorovať ako hmla sadá, vyčasuje sa a ako sa mení fotografovaná scéna.

(Pomôcka pre zistenie východu a západu slnka http://kalendar.azet.sk/slnko/ )

DSC_4945-1

3.tip – Jesenný portrét.

Určite je rozdiel, keď fotíte svoju priateľku, priateľa a keď fotíte rozjašené ratolesti. Priateľovi môžete povedať sem si sadni, tam sa pozeraj…. ale na dieťa to neplatí. Je to niekedy ťažšie ako sa zdá, hlavne keď zbadá popadané gaštany, lístie a hneď sa za nimi rozbehne. Pri fotení jesenného portrétu môžete vyskúšať viaceré možnosti prirodzeného nasvietenia, modelujte svetlom. Ak svetlo dopadaná na model z boku, vznikne zaujímavý portrét a vyzdvihne trojrozmernosť tváre. Ďalší trik je posadiť model tak, aby svetlo dopadalo na vlasy, čím zvýrazní ich farebnosť a zjemní tvár, najmä ak majú jesenné odtiene (blond, ryšavá, gaštanová). Zaujímavou možnosťou je využiť protisvetlo. Model má zdroj svetla za sebou a fotka tak dostane úplne iné farebné odtiene. Vyskúšajte rôzne pohľady, nerobte všetky zábery z jedného miesta. ( O tomto tipe sa dočítate v našom e-booku, tip 3 Ako zvoliť najlepší uhol pri fotení)

003

  1. tip – Potrebné drobnosti.

Ak idete fotiť menšie detičky, určite si zoberte so sebou malé košíky, debničku, vedierka a aj deku. Na chvíľku ich zabavíte, keď budú zbierať jesenné plody, presypávať gaštany, ukladať listy. Práve vtedy je váš čas na fotenie. Pre malých „papáčikov“ zoberte jabĺčko, hrušku, hrozno, tie určite patria k jeseni a krásne zabavia vaše dieťatko. Všetky detičky majú radi veľkú kopu lístia, keď ich nimi ohadzujete alebo pre dievčatká z nich urobíte kyticu. Pri plánovaní fotenia, nezabudnite na typické jesenné rekvizity ako sú tekvice a šarkan.

01

  1. tip – Hľadajte detaily.

Čaro jesene zachyťte v detailoch, zamerajte sa na farebnosť, štruktúru a svetlo. Krásu detailu možno oceníte až doma, pri počítači, keď si budete na svojej obrazovke prehliadať fotky. A možno práve z takejto fotky si dáte urobiť obraz, ktorý ozvláštni váš byt.

_DSC4764a

 

You Might Also Like