Rady & Tipy

Povedz “Syyyyyr”

cover

Povedz sýr je pokyn, ktorý často hovoria rodičia svojim deťom, aby vyzerali na fotkach usmiato. Určite ste sa s tým už stretli alebo sami používate túto „zázračnú“ formulku. Tento výraz má zaujímavú históriu. V minulosti sa ľudia na fotografiách neusmievali, dať sa fotografovať bola vážna záležitosť. Dôležitý a vysoko postavený ľudia boli vážny, usmievali sa len deti a sedliaci. No našťastie tento zvyk sa zmenil na prelome 19. a 20. storočia. Najskôr sa začali ľudia usmievať na rodinných fotografiách. Na usmievavých fotkách má svoju zásluhu aj Hollywood, herci a samotná filmová tvorba.

02

Používanie frázy „Say Cheees“ sa začalo po roku 1940, keď americký ambasador J. E. Davies potreboval pre svoj projekt vlastné fotografie. Aj keď pri fotografovaní nemal práve najlepšiu náladu, na fotkách vyzeral spokojne a usmievavo. A pritom to bolo také jednoduché, stačila jedna fráza. Prezradil, že sa to naučil od jedného nemenovaného vysokého politika. Bolo známe, že pracoval pre Franklina D. Roosvelta, ale tento dohad nikdy nebol potvrdený.

Tento zvyk pochádza zo západných krajín. Niektoré krajiny si adoptovali tento zvyk a prispôsobili „zázračné“ slovíčko svojmu jazyku. Pre pobavenie je tu pár príkladov:

Latinská Amerika – Whisky (toto asi netreba prekladať 😉 ).
Bulharsko – Zele (kapusta).
Chorvátsko – Ptičica (vtáčik).
Dánsko – Appelsin (pomaranč).
Fínsko – Muikku (je to druh ryby).
Nemecko – Käsekuchen (syrový koláč).
Kórea – Kimchi (názov tradičného jedla).
Španielsko – Patata (zemiak).
Švédsko – Omelett.
Turecko – Peynir (druh syra).

Práve pri vyslovovaní dlhého yyyyy majú pery podobný tvar ako keď sa usmievate. A to by malo byť zárukou usmievajúceho výrazu na tvári foteného. Avšak nie vždy toto slovíčko zaberie. Ak je dieťatko ešte malé, mnohokrát hovorí Šýýýýýýýýýýýýýýýr a potom špúli pery inak ako pri slove syr a nie vždy z toho vznikne úsmev. Ale aj napriek tomu sú naše malé modelky rozkošné 😉 .
01

You Might Also Like