Rady & Tipy

Fotenie detí: Dajte prednosť prirodzenému svetlu

01tip
Fotenie detí, či už profesionálne alebo domáce, má svoje pravidlá. Základné znie – využívajte prirodzené svetlo.

Mnohým z vás sa už určite stalo, že ste chceli odfotiť portrét svojho dieťatka v interiéri, no všetko bolo tmavé, a na fotografii ste ledva mohli rozoznať Vašu ratolesť. Práve vtedy nastal ten moment, kedy ste zapli blesk, alebo to automaticky spravil Váš fotoaparát.

Blesk, a to najmä vstavaný vytvára na detskej tváričke ostré kontúry a tiene. Pleť je bledá, málo kontrastná, sú potlačené detaily a je veľmi pravdepodobné, že sa nevyhnete červeným očiam. Preto vstavaný blesk použite len v nevyhnutných situáciách, keď hrozí, že by ste mohli prísť o zachytenie jedinečného momentu. V ostatných prípadoch radšej dajte prednosť prirodzenému svetlu.

Prirodzené svetlo, na rozdiel od blesku, vytvára jemné kontúry detských tváričiek, pričom pleť vyzerá hebká a má prirodzenú farbu. Okrem toho to znižuje pravdepodobnosť, že Vaše dieťatko žmurkne, ako sa často stáva pri fotení s bleskom. Je to prirodzené, nakoľko svetlo blesku je nepríjemné aj pre dospelých. Pri fotení novorodencov a malinkých detičiek nie je vôbec vhodné blesk používať.

fotenie detí

Okno ako prirodzený zdroj svetla.

Ako zdroj prirodzeného svetla v interiéri je ideálne okno. Postavte svoje dieťatko k oknu a výsledná fotografia bude svetlá, prirodzená a pozitívna. Ak je svetlo príliš silné, skúste okno jemne pritieniť závesom alebo žalúziou, ktoré vytvoria príjemné rozptýlené svetlo. Avšak aj pri využívaní prirodzeného svetla dávajte pozor na to, z ktorej strany na dieťatko dopadá svetlo. Ideálne je ak dopadá z boku a nie spoza hlavičky, pretože v takom prípade vrhá nepekné tiene na tváričku.

fotenie detí

Svetlo dopadá z boku a nie spoza hlavičky.

Taktiež sa môžete mierne vzdialiť od okna, čím bude dopadajúce svetlo slabšie a tvárička dieťatka lepšie vyznie. Uvidíte na nej všetky detaily a najmä krásne vyniknú očká. Pri fotografovaní v prirodzenom osvetlení nikdy nebudete mať na fotke červené oči. Práve naopak, vďaka tomu dosiahnete odraz v oku, ktorý urobí portrét zaujímavejším a dodá detskému pohľadu šibalské iskričky. Je to malá biela plôška odrazeného svetla v oku, ktorej tvar a veľkosť závisia od vzdialenosti a tvaru zdroja svetla.

Najkrajšie fotografie rozhodne vznikajú pri fotení vonku. V žiadnej miestnosti nenájdete krajšie pozadie na portrét dieťatka ako to, ktoré ponúka príroda. Ak fotíte v exteriéri, skúste svoj fotografický objekt postaviť tak, aby mal slnko za chrbtom. Slnko Vám tak bude síce svietiť priamo do objektívu, no vo výsledku dosiahnete krásny efekt a fotografia bude naozaj úžasná.

fotenie detí

Keď je slniečko silnejšie, je veľmi dobré využiť prirodzený tieň, aby sa dieťatko nemuselo mračiť, prípadne žmúriť do objektívu. Skúste nájsť tieň stromu alebo si tieň sami vytvorte použitím klobúčika či šiltovky. Ak ste napríklad na pláži a takúto možnosť nemáte, urobte si tienidlo zo šatky, plachty alebo len roztvoreného časopisu. Požiadajte niekoho aby tienidlo podržal nad dieťatkom tak, aby bola zatienená celá tvárička a s výsledným portrétom budete určite spokojný. Dbajte však na to, aby ste sa vyhli priamemu obednému slnku, ktoré fotku skôr zničia ako jej pomôžu.

fotenie detí

Krásne fotky si môžete nafotiť počas tzv. zlatej hodinky. Je to čas hodinu po východe a aj hodinu pred západom slnka. Vtedy je najlepšie prirodzené svetlo pre zachytenie portrétu v krajine alebo samotnej krajiny. Ranné a podvečerné svetlo je teplejšie a pre fotografiu vhodnejšie ako poludňajšie, ktoré je silné, má inú farebnú intenzitu a vrhá kontrastné tiene. Taktiež ročné obdobie má vplyv na teplotu slnečného svetla. Prvá fotografia je odfotená na jeseň, kedy je slnečné svetlo teplejšie, druhá fotka je nafotená počas letnej zlatej hodinky.
fotenie detí

Prvá fotografia je odfotená na jeseň, kedy je slnečné svetlo teplejšie, druhá fotka je nafotená počas letnej zlatej hodinky.

Ak Vás tento tip zaujal, čoskoro si budete môcť stiahnúť zadarmo e-book5 tipov pre krajšie fotky detí”.

You Might Also Like