Svadby

SVADBA V&J | KYSUCE

cover

Veronika a Janko si nevedeli predstaviť svoj svadobný deň bez svojich milovaných psíkov. Preto sme vymysleli svadobné portréty tak, aby sme fotili aj so psíkmi v parku Budatínskeho hradu.

Letná svadba je krásna, ale má jednu nevýhodu. Už doobeda je veľmi teplo a svadobné fotenie bolo náročné nielen pre nevestu a ženícha, ale aj pre psíkov. Mladšia Dota to zvládala v pohode, pre staršiu Nelu to teplo bolo trochu vyčerpavajúcejšie. Ale v tieni stromov obe psie slečny zvládli fotenie na jednotku. Aj keď ich spočiatku zaujímali viac pamlsky v ruke nevesty, ale napokon poslúchli povely a ochotne pózovali, keď vedeli, že dostanú odmenu. Kým psie slečny oddychovali v tieni, my sme sa presunuli ďalej do parku, kde sme nafotili niekoľko portrétov. Keď sme sa vracali naspäť ku psíkom, ich radosť bola neskutočná, akoby svojich páničkov nevideli niekoľko hodín. Cestou z parku sme sa rozdelili, Janko išiel domov zaviesť psíky a my sme sa s nevestou presunuli k jej rodičom, kde sa už všetko pripravovalo na odobierku. Pomaličky sa schádzala rodina, a keď sme už počuli z diaľky vyhrávanie muzikantov a trúbenie áut, vedeli sme, že je ženích nablízku.

Starejší dohliadal na to, aby boli dodržané všetky svadobné zvyky. Pri pytačkách nesmel chýbať tradičný kysucký okrúhly chlieb. Je zaujímavé, že v rôznych častiach Kysúc je tento zvyk odlišný. Niekde si chlebíky vymieňa nevesta so ženíchom, niekde chlieb prináša len ženích. Chlieb je symbol toho, že ženích bude zarábať na chlieb a starať sa o rodinu. Po odobierke od rodičov sa svadobný sprievod pobral ku kostolu, ale ako býva zvykom, “dobrí” kamaráti zahatali cestu. Pílenie dreva v horúcom lete dalo ženíchovi poriadne zabrať, keďže všetky píly boli tupé. Ale s motorovou pílou to zvládol bravúrne.

Svadobný obrad sa konal v kostole v Radoli. Po sobáši nasledovali gratulácie mladomanželom a  nevesta mala pre všetkých svadobčanov pripravené prekvapenie. Každý gratulant dostal do ruky balónik v bielej a mentolovej farbe. Bola to obľúbená farebná kombinácia nevesty, preto aj celá svadba ladila v týchto odtieňoch. Po krátkej inštruktáži k foteniu spoločnej fotky a k vypúšťaniu balónov,  sme odpočítali štart a skoro naraz sa podarilo vypustiť všetky balóniky. Potom nasledoval presun na svadobnú hostinu do Kysuckého Nového Mesta.

V sále bolo všetko pripravené, samozrejme v bielo-mentolovej farbe. Personál reštaurácie už očakával príchod novomanželov, aby ich privítali pohárom dobre vychladeného sektu. Svadobná hostina sa začala slávnostným prípitkom. No samozrejme, Veronika a Janči museli zvládnuť ešte svadobné tradície, ktoré mal starejší pripravené, a že ich bolo neúrekom. Občas mu ich mladomanželia prekazili. Napríklad, keď dostali na stôl polievku, zostal zaskočený, lebo miesto svadobnej mäsovej dostali vegetariánsku tekvicovú. To starejšiemu nepasovalo do básničky, no vynašiel sa a zaimprovizoval. Po slávnostnom obede sa začala zábava, ktorú občas prerušil starejší s pripravenými hrami.  Mladomanželia pre svadobčanov pripravili aj netradičné prekvapenie a to zmrzlinový bar od Fresh & rolls. Po otvorení pultu sa hneď vytvoril rad, a deti sa predbiehali, kto vymyslí lepšiu kombináciu zmrzlinovej rolky. Spojenie zmrzlina a letná svadba bol výborný nápad. Po zotmení ubehol čas ešte rýchlejšie a už sa blížilo polnočné začepčenie nevesty, o ktoré sa postarali speváčky z folklórneho súboru Stavbár zo Žiliny. Ako to už býva zvykom, čepčenie bolo krásne a dojímavé. Veronika a Janko si zábavu poriadne užili nielen na parkete, ale aj vo fotokútiku, a my sme radi, že sme mohli byť súčasťou ich svadby.

svadba so psom svadobný fotograf Žilina svadobný fotograf svadba so psom svadobný fotograf Žilina svadobný fotograf Žilina svadobné portréty svadba so psom svadba Žilina svadba Kysuce letná svadba svadba Kysuce letná svadba svadobný fotograf Žilina svadba Budatín letná svadba 16-1 17 18 svadba so psom 20 svadba Kysuce svadba Kysuce svadba Kysuce 24 25 26 27 28 29 30 31 32 32-1 33 34 3536 37 38 39 40 40-1 40-241 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 zmrzlinový bar Fresh & rolls svadobný zmrzlinový bar 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 letná svadba 81 82 čepčenie čepčenie čepčenie súbor Stavbár 86 87 čepčenie súbor Stavbár 89

You Might Also Like