Rady & Tipy

Fotenie detí: Vyberte správny moment na fotenie

05tip
Kúzlo fotografie spočíva v tom, že pomocou fotoaparátu vieme zachytiť jedinečný a neopakovateľný moment.

Je super, keď má dieťatko pohodu, je príjemná atmosféra a potom sa správa uvoľnene. Z fotiek, ktoré vznikli nútene je cítiť túto atmosféru. Podobný spôsob ako „postav sa sem a pozeraj na mňa“ alebo „ sem si sadni a povedz sýýýýýr“ nie je dobrý. Je viac než pravdepodobné, že vaša ratolesť dlho nevydrží sedieť. Ak je to menšie dieťa, tak utečie a ak je to školák, tak sa ofučí a z fotenia asi nič nebude.

fotenie detí

Skúste nechať dieťa behať, skákať, hrať sa, dať mu obľúbenú hračku, knižku a vy buďte pripravený na vystihnutie správneho okamihu. Je ideálne, keď máte asistenta, odvedie pozornosť na seba a dieťatko sa prestane zaujímať o fotografa. Alebo dieťatko zabáva, podáva hračky, napraví šatičky aby nebolo vidieť to, čo má zostať ukryté alebo podá niečo na papanie. To posledné je určite pre dieťatko najzaujímavejšie, hlavne pre tie menšie. Teda aspoň z našej skúsenosti vieme, že papanie vždy zaberie a ufúľané bábätko je rozkošné. Samozrejme myslíme tým nejakú drobnosť, keksík, ovocie, zeleninu, sušené ovocie a ak končia všetky pokusy, tak siahnite po sladkostiach. Gumové cukríky, lízanky alebo hadíky vždy zaberajú. A nielen u detičiek, smelší oteckovia sa spýtajú, či máme aj pre nich.

fotenie detí

Súčasné detičky, najmä chlapci, sú od úplného malička fascinované modernou technikou. Ak nezaberajú osvedčené metódy, tak skúste aj technické „hračky“. Vždy je dôležité sa s fotografovaným rozprávať, aj keď ešte nevie rozprávať, môžete ho zaujať. Ak fotíte predškoláka alebo školáka, môžete mu dať hádanku, povedať vtip a rýchlo fotiť…. veď predsa čo je krajšie ako smejúce sa dieťa.

tip5_3

Ak fotíte vonku, veľmi dobrou pomôckou je bublifuk, košík s ovocím, šiškami, vedierka s kamienkami. Neverili by ste ako dlho dokáže batoľa prekladať kamienky z vedierka do vedierka. A vy môžete fotiť tie rôzne výrazy a skúšať pohľady z rôznych úrovní a výšok.

09

Ak Vás tento tip zaujal, môžete si stiahnúť zadarmo e-book5 tipov pre krajšie fotky detí”.

You Might Also Like